Misverstand over nieuw huwelijksvermogensrecht

Vanaf 1 januari 2018 is de wet rondom het aangaan van een huwelijk gewijzigd. Dat u kunt kiezen voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is hetzelfde gebleven, en ook dat u uw huwelijk moet regelen via de burgerlijke stand. De wijziging gaat over het vermogen van de echtgenoten.
Veel mensen denken dat je door de wetswijziging vanzelf ‘op huwelijkse voorwaarden’ trouwt. Maar dat is allerminst het geval. Voor 1 januari was er sprake van een algehele gemeenschap van goederen. Na het ja-woord was het hele bezit van de echtgenoten gezamenlijk. Zowel het huis als het bedrijf van een van de echtgenoten, maar ook schulden bijvoorbeeld. Na 1 januari geldt dat je nog steeds in gemeenschap van goederen trouwt, maar de gemeenschap is beperkter. Alles wat een echtgenoot voor het huwelijk al had, of door erfenis of schenking tijdens het huwelijk krijgt, blijft privé van die echtgenoot. Wat de echtgenoten tijdens het huwelijk verkrijgen, gaan zij samen opbouwen.
Wilt u de gevolgen van de nieuwe wet niet? Zorg dan dat u tijdig voor uw huwelijk naar de notaris gaat om in een akte van huwelijkse voorwaarden een andere afspraak vast te leggen.

Bron: Staatsblad 2017, nrs 177 en 178.